Javascript i Anlayalım

Merhaba arkadaşlar,

Bu blogu kullanıcı taraflı çalışan Javascript betik dili hakkında Türkçe kaynak olması için açtım. Hedefim Web'in ortak dillerinden(HTML, CSS, Javascript) olan Javascript'i daha iyi kavrayabilmenizi sağlamak.


Öncelikle Javascript'in ne olduğundan başlayalım. Javascript istemci taraflı çalışan(sizin bilgisayarınızda çalışan) bir betik dilidir. Peki betik dil nedir? Betik diller run-time(çalıştırmak istediğiniz zaman çalışan) da çalışır. Ayrıca betik diller interpreter(yorumlayıcı) tarafından yorumlanarak çalıştırılır. Böylece kodlar makine diline çevrilmediği için compile(derlemek) a ihtiyaç duymazlar. Javascript'i çalıştırmak için gereken interpreter tarayıcınız tarafından sağlanır. Zaten tarayıcınızın özelliklerinde Javascript'i devre dışı bırakma seçeneğini görmüşsünüzdür.

Şimdi biraz da bu Javascript'i kimlerin geliştirdiğinden bahsedelim. Bu dilin tasarımcısı Brendan Eich'dir. Halihazırda Netscape firmasında çalışan Brendan, Scheme betik dilinin Netscape tarayıcısında çalıştırma denemeleri sırasında keşfetmiş ve tasarlamıştır. Javascript'in ilk adı LiveScript'tir.

Son olarak bu dilin önemini kavrayabilmek için size W3techs'in Web sitelerin JS kullanım istatistiğini paylaşıyorum:


kaynak


İyi günler dilerim.
Google Plus'da Paylaş

Unknown Hakkında

Bilgisayar Mühendisi, Hobi olarak JS ile ilgileniyor. Eskişehirli bir kardeşiniz.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder